Seleryba to danie, za którym stoi Marta Dymek z Jadłonomii. Gdy tylko obiegło sieć, stało się hitem nie tylko wśród wegan i wegetarian. Naprawdę trudno poczuć różnicę! Może okazać się też dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy zapomnieli po prostu o rybie lub szukają tańszej wersji.
Przepis na selerybę. Składniki:
- duży seler
- kostki rosołowe
- ziele angielskie
- liść laurowy
- arkusze nori
- sól, pieprz
- mleko, mąka, olej do smażenia
- sos do ryby po grecku
Przepis na selerybę. Wykonanie:
- Seler pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, plastry przekrój na pół
- W garnku zagotuj ok 2 l wody, wrzuć kostki rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy
- W tak przygotowanym bulionie ugotuj selera do miękkości
- Arkusze nori potnij w paski
- Paskiem nori owiń miękki, ostudzony i odcedzony seler
- Obtocz w mleku, mące i usmaż
- Podawaj z sosem do ryby po grecku
Zobacz także: Prosty przepis na śledzie po cygańsku w sosie słodko-kwaśnym
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl