Ryba po japońsku jest pyszna i łatwa do wykonania. Chociaż nazwa brzmi egzotycznie to składniki do jej wykonania dostaniesz w każdym sklepie. To nie tylko pomysł na obiad, ale także na Boże Narodzenie. Można ją podawać na ciepło i na zimno.
Ryba po japońsku. Potrzebne składniki:
- 1 kg filetów rybnych (miruna, dorsz, mintaj)
- 1 słoik papryki konserwowej
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 4 cebule
- 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki oleju
- 6 łyżek octu
- 8 łyżek ketchupu
- 5 łyżek cukru
- łyżka soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Ryba po japońsku. Sposób przygotowania:
- filety pokrój na mniejsze kawałki, przypraw i obtocz w mące. Następnie usmaż na złoty kolor
- cebulę pokrój na drobno i podsmaż
- paprykę i ogórki pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do cebuli. Duś przez około 10 minut
- w misce wymieszaj koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, ketchup, cukier, sól i paprykę słodką
- zalewę wlej do warzyw. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj
- w naczyniu układaj na przemian usmażone kawałki ryby i sosu z warzywami
- ryba po japońsku może być podawana od razu na ciepło lub dobrze schłodzona
Zobacz także: Pieczone jabłka z cynamonem i miodem. Pyszny i prosty deser na Boże Narodzenie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: