Gravlax to danie z zimnej północy, znane ze szwedzkich i norweskich stołów. Przyrządzane z wędzonych płatów łososia idealnie sprawdza się jako sałatka w lekkim sosie lub dodatek do tradycyjnych kanapek. Zdaniem Makłowicza, gravlax to także świetny pomysł na bożonarodzeniową wariację. Warto przyrządzić to proste danie właśnie według proponowanego przez popularnego kucharza przepisu.
Czytaj także: Śledziowe koreczki w piwie. Teściowie będą się zajadać
Gravlax. Łosoś na zimno. Potrzebne składniki
- 1 kg filetu z łososia ze skórą
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 100 ml wody
- 1 łyżka brandy lub koniaku
- 1 pęczek łodyżek koperku
- 1 łyżka zgniecionego lub grubo zmielonego białego pieprzu
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Zobacz także: Tak wygląda sprzedaż ryb na Święta. Barbarzyński proceder na targu
Gravlax. Łosoś na zimno. Sposób przygotowania
- Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nią łososia (od strony bez skóry). Rybę umieścić w naczyniu skórą do dołu, przykryć folią spożywczą, dociążyć ciężkim naczyniem. Zostawić na dwie doby w lodówce. Przewrócić płaty na drugą stronę gdy zbierze się sok, a nadmiar płynu usunąć.
- Po czasie łososia odsączyć i zostawić w szczelnym naczyniu lub folii jeszcze na dzień w lodówce.
- Ułożyć filet na desce do krojenia skórką do dołu. Delikatnie usunąć nadmiar marynaty. Pokroić na jak najcieńsze plasterki (bez skóry).
- Podawać na talerzu z pieczywem, koperkiem, śmietaną lub sosem. Można przygotować kanapki, carpaccio lub tatara.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl