Ryż zapiekany z jabłkami? Się wie, jak zrobić wrażenie na niedzielnych gościach. W dodatku obiad na słodko posmakuje nawet dzieciom, a Ty się nie namęczysz w kuchni. Same plusy. No dobrze - minusem jest to, że szybko znika z talerzy, więc lepiej przygotować więcej.
Ryż zapiekany z jabłkami. Składniki:
- 300 g suchego ryżu np. Basmati - około 1 i 1/4 szklanki
- 2 szklanki mleka lub napoju sojowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka masła np. klarowanego
- około 1,5 kg jabłek - u mnie 7 średnich
- 2 łyżki cukru - minimum 20 g
- pół łyżeczki cynamonu
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ryż zapiekany z jabłkami. Wykonanie:
- Umyj dokładnie wszystkie jabłka. Każde jabłko cieniutko obierz, a następnie przekrawaj je na pół.
- Z połówek dokładnie wycinaj gniazdo nasienne.
- Idealnie obrane i oczyszczone połówki jabłek zetrzyj na tarte, na grubych oczkach. Starte na tarce jabłka umieść w szerszym garnku z grubym dnem. Ustaw małą moc palnika i gotuj je pod przykryciem przez 15 minut.
- Po kilku minutach możesz zamieszać jabłka i sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia.
- Tarte jabłka nie powinny się przypalać.
- Po tym czasie zdejmij przykrywkę i odrobinę zwiększ moc palnika.
- Do prażonych jabłek dodaj pół łyżeczki cynamonu oraz do dwóch łyżek cukru.
- Prażone jabłka cały czas mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, by odparować nadmiar wody.
- Po około pięciu minutach można już wyłączyć palnik i odstawić garnek z jabłkami na bok.
- Do ugotowania ryżu wybierz swój sprawdzony garnek, który nie przypala.
- Wlej do niego dwie szklanki (500 ml) mleka lub też napoju sojowego oraz jedną szklankę zwykłej wody.
- Całość zagotuj, a następnie wsyp cały ryż i zamieszaj zawartość garnka.
- Garnek przykryj przykrywką.
- Ryż gotuj przez około 15 minut lub trochę dłużej, do miękkości.
- Co parę minut mieszaj go przy pomocy drewnianej łyżki a na pięć minut przed końcem gotowania dodaj też łyżkę masła klarowanego lub oleju kokosowego.
- Ryż rozprowadzić dokładnie po całej powierzchni formy ceramicznej, a następnie wyrównaj jego powierzchnię przy pomocy łyżki.
- Na warstwę ryżu wyłóż całe uprażone wcześniej jabłka.
- Prażone jabłka (tak samo jak ryż) mogą być jeszcze ciepłe.
- Postaraj się wypełnić nimi wszystkie przestrzenie a na końcu wyrównaj powierzchnię.
- Na samym końcu rozłóż też resztę ugotowanego ryżu i lekko go przyklep. Całość przed pieczeniem można posypać odrobiną cukru trzcinowego lub cukru z prawdziwą wanilią.
- Foremkę z ryżem i jabłkami umieść w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie góra dół).
- Wybierz półkę o piętro niższą niż środkowa.
- Zapiekankę zapiekaj tak bez przykrycia przez około 25 minut.
- Po wyłączeniu możesz od razu wyjąć formę z piekarnika.
- Przed podaniem całość oprószyć lekko cynamonem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl