Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Dodaj ten składnik, a nie pożałujesz!

60

Siostra Anastazja jest prawdziwym autorytetem na rynku kulinarnym. Jej przepisy mają rzesze fanów, zwłaszcza wśród smakoszy tradycyjnej kuchni. Tym razem zakonnica-kucharka podzieliła się wyjątkowym przepisem na sałatkę jarzynową.

Sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Dodaj ten składnik, a nie pożałujesz!
Siostra Anastazja do sałatki jarzynowej dodaje nietypowy składnik (Wikimedia Commons)

Sałatka jarzynowa najczęściej jest obecna na polskich stołach w czasie świąt wielkanocnych. Jednak to danie również na zimniejszą porę roku ze względu na swoją kaloryczność, która sprawia że jest bardzo sycące. Siostra Anastazja dodaje do niego jeden składnik, który czyni całość wyjątkowo smacznym. Tym składnikiem są...marynowane pieczarki! Te grzyby dodadzą całej potrawie nieco pikantny i octowy posmak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Przepis na niecodzienną sałatkę jarzynową siostry Anastazji - składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • 4-5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4 jaja
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 mały słoik pieczarek konserwowych
  • 1 mały słoik majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na niecodzienną sałatkę jarzynową siostry Anastazji - sposób przyrządzenia:

  • Warzywa korzeniowe do sałatki jarzynowej obierz, ugotuj i pokrój w kostkę. Pozbawione skórki ziemniaki ugotuj do miękkości i pokrój w kawałki porównywalne do pozostałych składników. W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj na twardo jajka.
  • Ogórki kiszone do sałatki jarzynowej obierz i razem z pieczarkami pokrój je na drobne kawałki. Jajka na twardo pozbaw skorupek. Pokrój je w kostkę o boku ok. 1 cm.
  • Składniki na sałatkę jarzynową połącz w dużej misce. Dorzuć do nich odsączony z zalewy groszek konserwowy. Na koniec do sałatki dołóż też posiekaną cebulę.
  • Do wymieszanej sałatki jarzynowej dodaj majonez, dopraw całość do smaku za pomocą soli i pieprzu. Wierzch potrawy udekoruj przed podaniem natką pietruszki.

I gotowe! Pamiętaj, żeby dobrze wymieszać sałatkę. Najlepiej jest ją serwować kilka godzin po przyrządzeniu - wówczas wszystkie smaki dobrze się połączą.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tunel w Warszawie zamknięty. Straż pożarna zabrała głos
Zwariował? Słynny Niemiec wszedł na Śnieżkę, ale dobrze mu się przyjrzyj
Norweski sąd nie ma wątpliwości: państwo nie skrzywdziło Andersa Breivika
Robili ślubne zdjęcie w Tatrach. Nagle zobaczyli taki widok
Tak go znaleźli. Zatrważający widok w zaroślach w Małopolsce
Zmarł wieloletni proboszcz Andrzej Trzemżalski. Miał 89 lat
Zapytali go o Szczęsnego. Co za słowa Włocha!
Szczęsny w Barcelonie zarabia "grosze", a i tak jest krezusem finansowym
Neymar ma już pierwsze zachcianki w nowym klubie
Kompan Lewandowskiego to ignorant? Dziennikarze nie spodziewali się takiej reakcji
Niepokojące wnioski naukowców: zmiany klimatu hamują wzrost drzew
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić