Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Dodaj ten składnik, a nie pożałujesz!

60

Siostra Anastazja jest prawdziwym autorytetem na rynku kulinarnym. Jej przepisy mają rzesze fanów, zwłaszcza wśród smakoszy tradycyjnej kuchni. Tym razem zakonnica-kucharka podzieliła się wyjątkowym przepisem na sałatkę jarzynową.

Sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Dodaj ten składnik, a nie pożałujesz!
Siostra Anastazja do sałatki jarzynowej dodaje nietypowy składnik (Wikimedia Commons)

Sałatka jarzynowa najczęściej jest obecna na polskich stołach w czasie świąt wielkanocnych. Jednak to danie również na zimniejszą porę roku ze względu na swoją kaloryczność, która sprawia że jest bardzo sycące. Siostra Anastazja dodaje do niego jeden składnik, który czyni całość wyjątkowo smacznym. Tym składnikiem są...marynowane pieczarki! Te grzyby dodadzą całej potrawie nieco pikantny i octowy posmak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Przepis na niecodzienną sałatkę jarzynową siostry Anastazji - składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • 4-5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4 jaja
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 mały słoik pieczarek konserwowych
  • 1 mały słoik majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na niecodzienną sałatkę jarzynową siostry Anastazji - sposób przyrządzenia:

  • Warzywa korzeniowe do sałatki jarzynowej obierz, ugotuj i pokrój w kostkę. Pozbawione skórki ziemniaki ugotuj do miękkości i pokrój w kawałki porównywalne do pozostałych składników. W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj na twardo jajka.
  • Ogórki kiszone do sałatki jarzynowej obierz i razem z pieczarkami pokrój je na drobne kawałki. Jajka na twardo pozbaw skorupek. Pokrój je w kostkę o boku ok. 1 cm.
  • Składniki na sałatkę jarzynową połącz w dużej misce. Dorzuć do nich odsączony z zalewy groszek konserwowy. Na koniec do sałatki dołóż też posiekaną cebulę.
  • Do wymieszanej sałatki jarzynowej dodaj majonez, dopraw całość do smaku za pomocą soli i pieprzu. Wierzch potrawy udekoruj przed podaniem natką pietruszki.

I gotowe! Pamiętaj, żeby dobrze wymieszać sałatkę. Najlepiej jest ją serwować kilka godzin po przyrządzeniu - wówczas wszystkie smaki dobrze się połączą.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Józef K. domaga się ponad miliona zł od Skarbu Państwa. Został uniewinniony od zarzutu pedofilii
Piękna wyspa walczy ze złodziejami. Jest decyzja
Sąsiedzi wywiesili kartkę. Nie wytrzymali. "Bardzo mi szkodzą"
Papież wciąż w szpitalu. Wiadomo w jakim jest stanie po miesiącu leczenia
Nagranie z Mazowsza. Internauci się zagotowali
W Polsce występuje niemal 3200 gatunków. Nie wszystkie są pożyteczne
Nagranie niesie się po sieci. Oto finał wyprawy po jajka
Marzec trudny dla alergików. Instytut Ochrony Środowiska ostrzega
Spotkanie Putina i Łukaszenki. Dominacja i stres. Ekspert analizuje mowę ciała
Wyniki Lotto 13.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Szok w Sudetach. Pokazali nietypowe grzyby
Broń atomowa w Polsce? Oto co myślą Polacy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić