Sałatka jarzynowa najczęściej jest obecna na polskich stołach w czasie świąt wielkanocnych. Jednak to danie również na zimniejszą porę roku ze względu na swoją kaloryczność, która sprawia że jest bardzo sycące. Siostra Anastazja dodaje do niego jeden składnik, który czyni całość wyjątkowo smacznym. Tym składnikiem są...marynowane pieczarki! Te grzyby dodadzą całej potrawie nieco pikantny i octowy posmak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na niecodzienną sałatkę jarzynową siostry Anastazji - składniki:
- 5-6 ziemniaków
- 4-5 marchewek
- 3 pietruszki
- 1 średni seler
- 3-4 ogórki kiszone
- 4 jaja
- 1 cebula czerwona
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 mały słoik pieczarek konserwowych
- 1 mały słoik majonezu
- sól i pieprz do smaku
Czytaj także: Pieczarki w panierce. Tani fast food bez grama mięsa
Przepis na niecodzienną sałatkę jarzynową siostry Anastazji - sposób przyrządzenia:
- Warzywa korzeniowe do sałatki jarzynowej obierz, ugotuj i pokrój w kostkę. Pozbawione skórki ziemniaki ugotuj do miękkości i pokrój w kawałki porównywalne do pozostałych składników. W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj na twardo jajka.
- Ogórki kiszone do sałatki jarzynowej obierz i razem z pieczarkami pokrój je na drobne kawałki. Jajka na twardo pozbaw skorupek. Pokrój je w kostkę o boku ok. 1 cm.
- Składniki na sałatkę jarzynową połącz w dużej misce. Dorzuć do nich odsączony z zalewy groszek konserwowy. Na koniec do sałatki dołóż też posiekaną cebulę.
- Do wymieszanej sałatki jarzynowej dodaj majonez, dopraw całość do smaku za pomocą soli i pieprzu. Wierzch potrawy udekoruj przed podaniem natką pietruszki.
I gotowe! Pamiętaj, żeby dobrze wymieszać sałatkę. Najlepiej jest ją serwować kilka godzin po przyrządzeniu - wówczas wszystkie smaki dobrze się połączą.
Czytaj także: Śledziowe koreczki w piwie. Teściowie będą się zajadać
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.