Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Dodaj ten składnik, a nie pożałujesz!

60

Siostra Anastazja jest prawdziwym autorytetem na rynku kulinarnym. Jej przepisy mają rzesze fanów, zwłaszcza wśród smakoszy tradycyjnej kuchni. Tym razem zakonnica-kucharka podzieliła się wyjątkowym przepisem na sałatkę jarzynową.

Sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Dodaj ten składnik, a nie pożałujesz!
Siostra Anastazja do sałatki jarzynowej dodaje nietypowy składnik (Wikimedia Commons)

Sałatka jarzynowa najczęściej jest obecna na polskich stołach w czasie świąt wielkanocnych. Jednak to danie również na zimniejszą porę roku ze względu na swoją kaloryczność, która sprawia że jest bardzo sycące. Siostra Anastazja dodaje do niego jeden składnik, który czyni całość wyjątkowo smacznym. Tym składnikiem są...marynowane pieczarki! Te grzyby dodadzą całej potrawie nieco pikantny i octowy posmak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Przepis na niecodzienną sałatkę jarzynową siostry Anastazji - składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • 4-5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4 jaja
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 mały słoik pieczarek konserwowych
  • 1 mały słoik majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na niecodzienną sałatkę jarzynową siostry Anastazji - sposób przyrządzenia:

  • Warzywa korzeniowe do sałatki jarzynowej obierz, ugotuj i pokrój w kostkę. Pozbawione skórki ziemniaki ugotuj do miękkości i pokrój w kawałki porównywalne do pozostałych składników. W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj na twardo jajka.
  • Ogórki kiszone do sałatki jarzynowej obierz i razem z pieczarkami pokrój je na drobne kawałki. Jajka na twardo pozbaw skorupek. Pokrój je w kostkę o boku ok. 1 cm.
  • Składniki na sałatkę jarzynową połącz w dużej misce. Dorzuć do nich odsączony z zalewy groszek konserwowy. Na koniec do sałatki dołóż też posiekaną cebulę.
  • Do wymieszanej sałatki jarzynowej dodaj majonez, dopraw całość do smaku za pomocą soli i pieprzu. Wierzch potrawy udekoruj przed podaniem natką pietruszki.

I gotowe! Pamiętaj, żeby dobrze wymieszać sałatkę. Najlepiej jest ją serwować kilka godzin po przyrządzeniu - wówczas wszystkie smaki dobrze się połączą.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić