Jeśli oglądałeś choć jeden odcinek ''Kuchennych Rewolucji'', z pewnością kojarzysz moment, w którym goście zaproszeni na kolację zachwalają to, co wyszło spod ręki Magdy Gessler i współpracujących z nią kucharzy.
Czasem można odnieść wrażenie, że goście chwalą dania z grzeczności. Ale gdy na stole pojawia się sałatka szwabska z mortadeli z przepisu Magdy Gessler, pozytywne recenzje same cisną się na usta. Sałatka okazała się prawdziwym hitem w restauracjach, które są już po ''Kuchennych Rewolucjach''. Czy sprawdzi się również na Twoim stole?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka szwabska z mortadeli — składniki:
- 350 g mortadeli,
- dwa pomidory,
- 100 g białej cebuli czosnkowej,
- korniszony (wedle uznania),
- papryka konserwowa (wedle uznania),
- szczypiorek (wedle uznania),
- ząbek czosnku,
- cztery łyżki musztardy,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- dwie łyżki oliwy,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz do smaku.
Nie przepadasz za mortadelą? Mimo wszystko warto dać jej szansę, ponieważ w tym wydaniu smakuje naprawdę wyśmienicie!
Sałatka szwabska z mortadeli — sposób przyrządzenia:
Nie masz doświadczenia w kuchni? Przygotowanie tej sałatki jest proste i niezbyt czasochłonne.
- Cebulę należy pokroić w piórka, a następnie posypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, by puściła sok. Dzięki temu pozbędziemy się jej gorzkiego smaku.
- Paprykę, pomidory i ogórki kroimy w kostkę, a mortadelę w drobne paseczki. Wszystkie składniki mieszamy, aż się połączą.
- W kolejnym kroku przechodzimy do przygotowywania sosu. Łączymy ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sok z cytryny, oliwę, cukier, sól i pieprz. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy.
I gotowe! Na koniec najlepiej odstawić sałatkę do lodówki, by smaki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.