Sałatka szwajcarska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z kraju będącego królestwem serów. Z tego powodu nie może w niej zabraknąć szwajcarskiego ementalera, a także popularnej w Szwajcarii mortadeli. Wyrazistości dodają daniu marynowane ogórki i cebulka. Sałatka jest wyjątkowo treściwa, dlatego podaje się ją często do piwa lub innych trunków.
Przepis na tę wyjątkową potrawę opracowała do perfekcji Magda Gessler. Zaproponowała ją jako pozycję do nowego menu jednego z lokali, w którym przeprowadzała "Kuchenne Rewolucje". Danie błyskawicznie podbiło serca i podniebienia gości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Przepis na sałatkę szwajcarską Magdy Gessler. Potrzebne składniki
- 350 g dobrej jakości mortadeli
- 350 g sera ementaler
- 6 ogórków konserwowych
- 1 duża cebula
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki marynaty z ogórków
- sól, pieprz
Przepis na sałatkę szwajcarską Magdy Gessler. Sposób przygotowania
- Mortadelę i ser pokrój w cienkie paski, cebulę w piórka, a ogórki w półplasterki.
- Wszystkie razem wymieszaj.
- Majonez, musztardę i marynatę z ogórków wymieszaj w osobnym naczyniu i dopraw do smaku.
- Składniki połącz z sosem, po czym dokładnie wymieszaj.
- Przed podaniem sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem.
I gotowe. Smacznego!