Sałatka jarzynowa to obowiązkowy punkt świątecznego jadłospisu. Wielkanoc bez niej po prostu nie byłaby taka sama. W każdym domu od pokoleń powielany jest pewien sprawdzony przepis na tę tradycyjną potrawę, ale czasem warto urozmaicić sobie dietę i spróbować czegoś nieco innego.
Swoim przepisem na wielkanocną sałatkę podzieliła się siostra Anastazja. Jej wersja potrawy bazuje na klasycznym przepisie, ale jest nieco urozmaicona m.in. hojnym dodatkiem zieleniny, szynki i ostrej musztardy. Jeśli raz jej spróbujecie, nie wrócicie już do starych przepisów!
Przepis na wielkanocną sałatkę wg. siostry Anastazji. Potrzebne składniki
- 3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 1 cebula
- 1 puszka groszku
- 3 ogórki kiszone
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 marchewki ugotowane
- 300 g dobrej jakości szynki konserwowej
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- ok. 4 łyżki majonezu
- Pęczek szczypiorku i natki pietruszki
- Sól, pieprz do smaku
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na wielkanocną sałatkę wg. siostry Anastazji. Sposób przygotowania
- Marchewkę, ziemniaki (obrane), ogórki, jajka, szynkę i cebulę pokrój w kostkę
- Wszystko połącz w misce, dodaj groszek, majonez i musztardę, a także przyprawy
- Dodaj posiekaną zieleninę i wszystko dokładnie wymieszaj
- Podawaj udekorowaną natką pietruszki
Czytaj także: Pasta jajeczna wg Magdy Gessler nie tylko na Wielkanoc. Tego składnika się nie spodziewacie