Kotlet schabowy to niekwestionowany król polskiego stołu. Czasami jednak warto urozmaicić sobie dietę i spróbować czegoś nowego. Ciekawą alternatywą dla tego tradycyjnego dania jest schab po dziekańsku. Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięso wychodzi miękkie i soczyste oraz bardzo aromatyczne.
Przepis na schab po dziekańsku. Potrzebne składniki
- 0,5 kg schabu
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki wody
Czytaj także: Sycący obiad za 5 zł? Przygotuj chłopski garnek
Przepis na schab po dziekańsku. Sposób przygotowania
- Mięso potnij w plastry o grubości ok. 1,5 cm, delikatnie je rozbij.
- Mąkę, jajko, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy wymieszaj dobrze w misce.
- Plastry schabu ułóż w naczyniu, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Wyjęte z marynaty kotlety obsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej 2 łyżkami wody i przykryj.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 minut.
Schab po dziekańsku najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Świetnie sprawdzi się jednak także na zimno na kanapce. Smacznego!
Zobacz także: Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl