Kotlety schabowe w chrupiącej panierce lubi każdy amator tradycyjnej kuchni. Przez to często zapominamy, że soczyste, wieprzowe mięso wzbogacone w odpowiednio skomponowane marynaty może podbić smak niedzielnego obiadu.
Schab po dziekańsku zmacerowany w musztardzie zyskuje głębię i doskonale pasuje do ziemniaków lub tradycyjnych klusek. Jak go przygotować?
Czytaj także: Przyrządź placki ziemniaczane, jak prawdziwy MasterChef. Wystarczy jeden niecodzienny dodatek
Schab po dziekańsku. Potrzebne składniki:
- 0,5 kg schabu
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki wody
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab po dziekańsku. Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w solidne plastry. Lekko rozbij przy użyciu tłuczka do mięsa.
- W misce wymieszaj składniki. Roztrzep jajko, dodaj musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, stopniowo przesiewając mąkę przez sitko.
- Plastry schabu mocz w marynacie, tak aby przyległy do niej jak najdokładniej. Następnie ułóż je w naczyniu, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Wyjęte z marynaty kotlety obsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej 2 łyżkami wody i przykryj.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 minut.