Królowej "Kuchennych Rewolucji" nie trzeba nikomu przedstawiać. Od lat nieschodząca z ekranu seria, wciąż cieszy się zainteresowaniem wśród widzów stacji TVN. I choć nie wszystkie lokale, które poddały się rewolucjom Magdy Gessler przetrwały próbę czasu, kilka kuchennych trików, przemyconych w odcinkach przez pierwszą damę rodzimej gastronomii, na stałe wpisało się w tradycyjną polską kuchnię.
Czytaj także: Chleb w słoiku. Wekowane pieczywo przetrwa miesiące
Jednym z nich jest sposób na przyrządzenie kotletów schabowych. Słynna restauratorka kilkukrotnie chwaliła się swoim patentem na idealnie soczyste i kruche kotlety. Aby mięso utrzymało się w idealnej formie wystarczy prosty trik zastosowany dzień przed przyrządzeniem kotletów.
Schabowe Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
- pól kilograma schabu
- dwie szklanki mleka
- duża cebula
- sól, pieprz
- bułka tarta
- smalec
- jajko
- mąka pszenna
Schabowe Magdy Gessler. Sposób przyrządzania:
- Schab pokroić w solidne plastry, delikatnie rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa. Każdy kawałek z obu stron solidnie natrzeć solą i pieprzem. Przyda się także rozmaryn, by nadać mięsu ziołowej woni kojarzącej się z klasyką staropolskiej kuchni
- Plaster mięsa ułożyć w głębokim talerzu. Cebulę skroić w sporych rozmiarów pióra, układać na mięsie. Przekładać kolejno kotlety z cebulą na przemiennie. Całość zalać mlekiem i pozostawić na noc lub przynajmniej kilka godzin.
- Tak zmacerowane mięso obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.
Następnie usmażyć na złoty kolor w rozpuszczonym na patelni smalcu
Tak przygotowane kotlety podawać tradycyjnie z ziemniakami i surówką lub zasmażaną na ciepło kapustą.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.