Tradycyjne kotlety schabowe smażymy na oleju lub na smalcu. Jest to więc danie bardzo tłuste, ciężkie i kaloryczne. Osoby, które muszą unikać takich potraw lub po prostu chcą zachować szczupłą sylwetkę, mogą przygotować alternatywną wersję - bez smażenia.
Kotlety schabowe przygotowuje się wtedy w piekarniku. Wszystkie pozostałe składniki nie ulegają zmianie. Schabowe bez smażenia są nadal bardzo smaczne i soczyste.
Schabowy bez smażenia. Potrzebne składniki:
- 4 kawałki schabu bez kości
- duże jajko
- bułka tarta
- mąka pszenna
- sól, pieprz
- cebula
- maślanka
- olej do smażenia
Czytaj także: Tak mało kalorii w cieście? Przepis na fit tiramisu
Schabowe bez smażenia. Sposób wykonania:
- każdy kotlet rozbij tłuczkiem (nie mogą być zbyt cienkie)
- oprósz mięso solą i pieprzem
- kotlety przełóż do miski i dodaj do nich pokrojoną cebulę. Następnie zalej maślanką
- wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc)
- kotlety osusz i panieruj kolejno w mące, jajkach i bułce
- blachę wyłóż papierem do pieczenia (możesz delikatnie nasmarować ją oliwą z oliwek)
- kotlety przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C
- piecz po około 10 minut z każdej strony
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.