Schabowy po azjatycku przypadnie do gustu wszystkim, którzy uwielbiają ostrą i aromatyczną kuchnię orientalną. Jeżeli planujesz podawać kotlety dzieciom, sugerujemy dodać mniej papryki ostrej i czosnku.
Przepis na schabowy po azjatycku. Potrzebne składniki:
- 200 g schabu bez kości
- makaron do zupki chińskiej
- bułka tarta
- mąka
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- zielona cebulka
- sól
- ostra papryka
- sezam biały
Czytaj także: To dopiero rewolucja! Przepis na rosół Magdy Gessler
Przepis na schabowy po azjatycku. Sposób przygotowania:
- makaron z zupki chińskiej zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut
- schab pokrój na dwa plastry i rozbij jak na schabowe
- mięso posól i posyp ostrą papryką
- w oddzielnych miseczkach przygotuj rozbite jajko z mlekiem, bułkę tartą i mąkę
- schabowe panieruj w mące, następnie w jajku z mlekiem oraz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor
- czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach
- do czosnku dodaj starty imbir, miód, sos sojowy i wszystko razem wymieszaj
- sos wylej na patelnię i poczekaj aż się skarmelizuje, dodaj 2 łyżki wody, a następnie dodaj odcedzony makaron z zupki chińskiej i wszystko razem wymieszaj
- na talerz wyłóż makaron, obok pokrojony w paski schabowy i wszystko posyp sezamem i szczypiorkiem
Czytaj także: Pralinki z mascarpone. Tylko 3 składniki
Zobacz także: Najprostsze ciasto na świecie. Przepis na amerykańską wersję babki piaskowej
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: