Ćwikła jest nieodłącznym dodatkiem do świątecznych dań zarówno w czasie Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocy. Ale idealnie sprawdzi się także jesienią, kiedy na naszych stołach pojawiają się pasztety i pieczone wędliny.
Sekretnym składnikiem tego przepisu jest...czerwone wino!
Ćwikła z chrzanem siostry Anastazji - składniki (na 10 porcji)
500 g buraczków czerwonych,
1 korzeń chrzanu lub słoik chrzanu,
sok z 1 cytryny,
1/4 szklanki wina czerwonego (półwytrawnego, jeśli chcesz dodać cukru lub półsłodkiego, jeśli chcesz nim zastąpić dodatek cukru)
szczypta cukru
sól i pieprz
Czytaj także: Sałatka rodem z PRL-u. Salceson wraca do łask
Ćwikła z chrzanem siostry Anastazji - sposób przyrządzenia
- Buraczki oczyścić, ugotować ze skórką. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Korzeń chrzanu oczyścić, zetrzeć drobno i skropić sokiem z cytryny (uwaga przy obieraniu, chrzan jest bardzo ostry i nasze oczy mogą na niego zareagować podobnie jak na obieranie cebuli). Chrzan ze słoika odsączyć.
- Połączyć składniki, dolać wino, posypać szczyptą cukru (jeśli używamy wina półwytrawnego) doprawić solą i pieprzem a następnie wymieszać
I gotowe! Przygotowanie całości nie powinno zająć dłużej, niż godzinę. Ćwikłę z chrzanem warto serwować jako dodatek do dań także w okresie jesiennym, gdyż olejki eteryczne zawarte w chrzanie pomagają w udrożnieniu dróg oddechowych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.