Ciasto styropian robi się z półkruchego ciasta i śmietany. Bardzo przypomina sernik, dlatego można je podobnie przygotowywać - z brzoskwiniami, konfiturami lub bakaliami.
Czytaj także: Tatar po węgiersku. Przepis z "Kuchennych Rewolucji"
Ciasto styropian. Potrzebne składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek
- 250 g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1000 g śmietany 18 proc.
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
Ciasto styropian. Sposób wykonania:
- przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj cukier i cukier waniliowy
- do suchych składników wbij żółtka i dodaj margarynę
- wyrób ciasto i włóż do lodówki na pół godziny
- ciasto podziel na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3
- większą część rozłóż na blasze do pieczenia
- w oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając
- dodaj budynie i ubij
- na koniec dodaj śmietanę i również ubij (śmietanę dodawaj stopniowo)
- masę wylej na ciasto
- na wierzchu zetrzyj pozostałą część ciasta
- ciasto piecz w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut
- gotowe ciasto zostaw w piekarniku do wystygnięcia
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Zobacz także: Wuzetka z borówkami i galaretką. Pomysł na przepyszny deser
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl