Islandzki jogurt typu skyr w polskich sklepach święci triumfy już od kilku lat. Okazuje się, że doskonale sprawdza się jako zamiennik białego sera w popularnym cieście. Nie dość, że sernik na skyrze jest lekki i puszysty to ma o wiele mniej kalorii niż klasyczna wersja.
Sernik na skyrze. Potrzebne składniki:
- 150 g skyru naturalnego lub waniliowego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru lub 3 łyżki ksylitolu,
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego (najlepiej bez cukru),
- owoce - na przykład borówki, jagody, maliny,
- czekolada bez cukru (opcjonalnie).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Gruzińskie chaczapuri
Sernik na skyrze. Sposób przygotowania:
- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę
- Do białek dodajemy cukier, żółtko, budyń oraz skyr
- Opcjonalnie możemy zetrzeć odrobinę czekolady bez cukru.
- Wszystkie składniki miksujemy, aż się połączą i przelewamy gotową jednolitą masę do wybranego naczynia.
- Na masę nakładamy wybrane owoce, delikatnie wciskając je w ciasto
- Sernik pieczemy przez 30 minut w 160 stopniach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl