Sernik niewątpliwie uchodzi za jeden z najbardziej uniwersalnych i lubianych ciast na świecie. Dlatego też, ten pyszny deser doczekał się już przynajmniej kilkunastu wariacji.
Mimo to, cukiernicy wciąż eksperymentują, wykorzystując tradycyjne przepisy na sernik. Tym razem do masy postanowili dodać ajerkoniaku. Wiedeński sernik z likierem okazał się strzałem w 10, po który warto sięgnąć przy okazji zbliżających się świąt.
Czytaj także: Niemcy zajadają się tą zupą w Wielkanoc. Dzięki jednemu składnikowi, aromat jest obłędny!
Sernik z ajerkoniakiem. Potrzebne składniki:
- 1 kg tłustego twarogu
- 100 ml likieru z jajek
- 5 jaj
- szklanka cukru
- torebka cukru wanilinowego
- pół szklanki mąki
- szczypta soli
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Pasztet idealny według przepisu Roberta Makłowicza. Dodaj jeden nieoczywisty składnik!
Sernik z ajerkoniakiem. Sposób przygotowania:
- Zmiel twaróg by osiągnąć możliwie jednolita masę. Dodaj do niego likier.
- Oddziel żółtka od białek. Białka z dodatkiem cukru wanilinowego ubij na sztywno.
- Do żółtek dodaj pół szklanki cukru, ubij jak kogel-mogel.
- Połącz żółtka z serem. Dodaj mąkę i sól. Na końcu dodaj pianę z białek.
- Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp cukrem. Wlej do niej ciasto.
- Rozgrzej piekarnik do 140 stopni z termoobiegiem lub wyższej jeżeli nie posiadasz tej funkcji.
- Piecz sernik przez około godzinę lub dłużej, aż od góry nie zbrązowieje.
- Podawaj gdy wystygnie posypany cukrem pudrem lub polany dla smaku likierem jajecznym.