Sernik nowojorski nieco różni się od naszego standardowego pieczonego sernika. Jest bardziej kremowy, a na górze ma delikatny śmietanowy krem. By zawsze wychodził dobrze, trzeba studzić go stopniowo. Wtedy mamy pewność, że nie opadnie i będzie dokładnie taki, jak z Nowego Jorku!
Przepis na sernik nowojorski. Składniki:
spód:
- 300 g herbatników
- 50 g masła
masa serowa:
- 1,25 kg tłustego zmielonego sera
- 6 jajek
- 5 żółtek
- 250 g cukru
- 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- sok z 1/2 cytryny
dodatkowo:
- 500 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 50 g cukru pudru
Przepis na sernik nowojorski. Wykonanie:
- Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż nimi spód formy
- Do misy miksera włóż ser, jajka, żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny
- Zmiksuj na gładką masę
- Masę wylej na przygotowany spód
- Wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 70 minut
- Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto na 10 minut, następnie uchyl drzwiczki i studź jeszcze chwilę, nie wyjmuj sernika od razu, temperatura powinna zmieniać się stopniowo
- Śmietanę i cukier puder ubij w mikserze
- Wylej na sernik i piecz 10 minut w 180 stopniach
- Studź powoli
- Gdy sernik wystygnie jest gotowy do jedzenia
Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl