Wbrew pozorom sernik nowojorski nie jest trudny w przygotowaniu. Najważniejsze to aby przejść wszystkie etapy w kolejności wskazanej w przepisie. Do najczęstszych błędów należy m.in. zbyt długie miksowanie składników lub krótkie trzymanie już upieczonego ciasta w lodówce.
Przepis na sernik nowojorski ze Starbucksa. Potrzebne składniki
- 1/3 kostki masła
- pół kostki twarogu lub 1 serek kremowy typu Philadelphia
- szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- paczka ciasteczek pełnoziarnistych
- 200 g kwaśnej śmietany (koniecznie gęstej)
- 4 jajka
Przeczytaj także: Błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Gotowe w 5 minut. Prosty przepis
Przepis na sernik nowojorski ze Starbucksa. Sposób przygotowania
- Dokładnie rozpuść masło, a następnie dodaj do niego zmielone ciasteczka. W ten sposób uzyskasz spód do ciasta, którym należy wyłożyć dno tortownicy lub foremki.
- Przez około 10 minut piecz spód w piekarniku w maksymalnej temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Dokładnie zmiel twaróg lub serek tak, aby uzyskać gładką masę.
- Do masy serowej dodaj pozostałe składniki i miksuj tylko do momentu, aż się całkowicie połączą.
- Odczekaj, aż spód ciasta będzie zupełnie schłodzony. Następnie dokładnie wyłóż boki tortownicy lub foremki folią aluminiową i wlej do środka pozyskaną przed chwilą masę.
- Dokładnie wyrównaj wierzch ciasta, a następnie wstaw do piekarnika. Sernik nowojorski powinien być pieczony od 45 minut do maksymalnie godziny – pierwsze 15 minut w temperaturze 180 stopni, a później – 110.
Przeczytaj także: Przepis na awaryjne ciasto. Zrobisz je w 3 minuty
Kiedy ciasto będzie upieczone, otwórz wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i odczekaj kolejną godzinę. Po tym czasie wstaw sernik nowojorski do lodówki i wyjmij po upływie 12 godzin. Twój deser jest gotowy!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.