Na ciepło, na zimno, z galaretką albo z rodzynkami - przepisów na serniki są setki, ale ten jest wyjątkowy. Wszystko za sprawą metody jego przygotowania. Sernik pieczony w kąpieli wodnej jest niezwykle puszysty i wyrośnięty. Wiedzą o tym doskonale wszystkie doświadczone gospodynie. Spróbujcie, a nie pożałujecie!
Przepis na sernik pieczony na wodzie. Potrzebne składniki
- 1 kg twarogu na sernik
- 4 jajka
- 1 paczka budyniu waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- Pół szklanki cukru
- Szczypta soli
- 2 paczki herbatników
- 100 g kostki masła
Przepis na sernik pieczony na wodzie. Sposób przygotowania
- Masło rozpuść
- Herbatniki zmiel w blenderze, dodaj rozpuszczone masło i miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piasku
- Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, spód wyłóż równo masą herbatnikową, a następnie odstaw do lodówki
- Białka oddziel od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka i wymieszaj
- Do masy dodaj cukier waniliowy, cukier oraz budyń, stale miksując
- Następnie stopniowo dodawaj mąkę oraz twaróg. Wszystko dokładnie zmiksuj, by składniki się połączyły
- Masę serową wylej na spód z herbatników
- Do dużej pustej blachy wlej około 2-3 szklanki wody
- Blaszkę z ciastem włóż do dużej blachy z wodą
- Obie blaszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piecz około 20 minut
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz przez kolejne 55 minut
Po upieczeniu sernik odstaw do ostygnięcia. Podawaj samodzielnie, z ulubioną konfiturą lub świeżymy owocami. Smacznego!
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl