Wszyscy dosłownie szaleją za tym przepisem! W przeciwieństwie do wielu serników, jakie mogłeś próbować wcześniej, ten jest lekki i puszysty, ale nadal ma bogaty, kremowy smak serników w stylu nowojorskim. Czy wspominaliśmy, że potrzebujesz tylko trzech składników?
Japoński sernik. Składniki:
- 280 g białej czekolady
- 220 g serka śmietankowego
- 7 dużych jajek
- Opcjonalnie: śmietana, borówki, cukier puder do dekoracji
Japoński sernik. Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 160 ° C i wyłóż formę do papierem do pieczenia
- Zagotuj wodę w czajniku, a następnie wlej ją do garnka i gotuj dalej na małym ogniu
- Włóż białą czekoladę i serek śmietankowy do średniej wielkości miseczki, którą umieść tuż nad gotującą się wodą tak by się roztopiły. Mieszaj od czasu do czasu
- Gdy mieszanina będzie gotowa, odstaw do ostudzenia na 10 minut
- Rozbij jaja i oddziel białka od żółtek
- Ubij białka na średnio-wysokich obrotach, aż osiągną masę "bezową"
- Dodaj około jednej czwartej masy bezowej do masy z białej czekolady i energicznie wymieszaj
- Dodaj resztę masy bezowej i wymieszaj
- Delikatnie wlej ciasto do przygotowanej formy
- Formę umieść w naczyniu żaroodpornym, do którego wlej przegotowaną wodę aż znajdzie się w połowie wysokości boku formy do ciasta
- Piec od 50 minut do 1 godziny, aż ciasto wyrośnie
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia
- Schłodzone ciasto należy przechowywać w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem i udekorowaniem bitą śmietaną, jagodami i cukrem pudrem według uznania
Zobacz także: Przepis na niskokaloryczny majonez. W sam raz na Wielkanoc
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl