Mac and cheese to danie popularne głównie na zachodzie. Szczególną popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych. Przybiera też różne formy i istnieje kilka sposobów na przyrządzenie tej potrawy - od zapiekanki aż po makaron pływający w kremowym sosie.
Serowy makaron zyskał popularność na całym świecie. Również w Polsce można natrafić na miłośników tej potrawy. Choć przyciąga smakiem, jedząc mac and cheese trzeba liczyć się z jego sporą kalorycznością. Przepis zaprezentowany na TikToku przez jednego z użytkowników w jednej porcji zawiera aż 590 kcal! Warto mieć to na uwadze przyrządzając słynne danie z Ameryki będąc na diecie.
Przepis na mac and cheese - lista składników na trzy porcje
- 200 g sera żółtego - najlepszy będzie cheedar, może być też serek topiony
- 210 g ulubionego makaronu - np. kolanka, penne, muszelki
- 250 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej (ok. 15 g)
- 2 g oliwy z oliwek lub oleju - świetnie sprawdzi się ten w sprayu
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka mielona
Przepis na serowy makaron - sposób przygotowania
- na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- wlewamy mleko i chwilę podgrzewamy
- dodajemy plastry lub drobno pokrojone kawałki sera żółtego
- podgrzewamy aż do rozpuszczenia
- mieszamy do uzyskania jednolitej i ciągnącej się masy
- doprawiamy ulubionymi przyprawami
- gotujemy makaron
- po odcedzeniu dodajemy makaron do masy serowej, dokładnie mieszamy
- podgrzewamy chwilę
- całość posypujemy pietruszką i gotowe!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo