Ogórki to słynne warzywa uwielbiane przez Polaków. Pojawiają się w wielu ogródkach, a podczas sezonu nie da się im oprzeć. Często kupowane kilogramami, by przyrządzić je w słoikach na zimę. Jedni wolą kiszone, inni małosolne, ktoś stawia tylko na mizerię, a niektórzy.... na lemoniadę ogórkową!
Czytaj także: Wystarczą trzy składniki. Przepis na chlebek lodowy
Orzeźwiający napój nie tylko z cytryny. Ogórek również świetnie sprawdzi się jako dodatek do chłodzącego napoju. Ma wiele witamin, między innymi A, C, E, K. Ogórki zawierają też wiele minerałów takich jak wapń, fosfor, potas, sód czy cynk. Dodatkowo nada wodzie pysznego smaku w połączeniu z cytryną. Poniżej przepis na lemoniadę ogórkową.
Przepis na lemoniadę ogórkową - lista składników
- 1 duży ogórek szklarniowy lub kilka gruntowych w zależności od rozmiaru
- 2 cytryny
- 1,5 l wody gazowanej lub niegazowanej
- 4-5 łyżek cukru/ksylitolu/erytrytolu lub innego ulubionego słodzika
- mięta do podania w szklance
- lód
Czytaj także: Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya. Patelnia nie będzie ci potrzebna!
Przepis na lemoniadę ogórkową - sposób przygotowania
- ogórka myjemy i obieramy
- kroimy go na mniejsze kawałki
- dodajemy do niego 100 ml wody
- do tego dodajemy cukier
- wszystko blendujemy na jednolitą masę
- przecieramy otrzymaną masę przez sitko tak, by został sok bez zbędnych "brudów"
- do tego dodajemy sok z cytryn
- dodajemy resztę wody i wstawiamy do lodówki
- po schłodzeniu wlewamy do szklanki z lodem, dodajemy listki mięty i świeżego ogórka
- gotowe!
Czytaj także: Przepis na krem z Kinder Bueno. Potrzebujesz tylko dwóch składników