Szparagi sprowadziła do Polski najprawdopodobniej królowa Bona Sforza. W maju i czerwcu panuje sezon na to słynne zielone warzywo. Na sklepowych półkach coraz częściej można na nie trafić. Mimo to wciąż niewielu wie, co zrobić ze szparagów.
Oto kilka pomysłów na wykorzystanie szparagów. Świetnie sprawdzą się w wielu przepisach. Od makaronu po zupy czy dodatek do mięs i wielu innych dań. Będą też idealne, by "grać" pierwsze skrzypce w przyrządzanej potrawie.
Co zrobić ze szparagami? Przykłady prostych dań:
- Makaron ze szparagami. Wystarczy kilka składników takich jak oliwa, czosnek, śmietana, trochę parmezanu, natka pietruszki i oczywiście szparagi. Wystarczy podsmażyć czosnek, dodać posiekane szparagi, poddusić i dosypać resztę składników. Taki sos z makaronem smakuje wybornie!
- Farsz do pierogów ze szparagów i wędzonego sera. Potrzebny będzie pęczek szparagów, które gotujemy z cukrem i mlekiem. Podsmażamy je z cebulą, dodajemy ser wędzony i bułkę tartą i gotowe!
- Szparagi z masłem. To najprostszy, ale przepyszny przepis. Wystarczy ugotować szparagi, na patelni rozpuścić masło, wrzucić warzywa i wymieszać. Odrobina soli doda im smaku.
Czytaj także: Sezon na szparagi. Przepis na jogurtowy chłodnik