Śląska kartoflanka to zupa pełna wyrazistego smaku i aromatu, co zawdzięcza m.in. domieszce musztardy i jakościowemu, polskiemu mięsu. Idealny przepis na to danie zdradziła królowa polskiej gastronomii Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji".
Czytaj także: Rosjanie się nimi zajadają. Idealne na tłusty czwartek
Przepis na śląską kartoflankę wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg tłustej kiełbasy
- 0,5 kg wędzonego boczku
- 0,5 kg żeberek
- Włoszczyzna
- 2 cebule
- 250 ml śmietany 18 proc.
- 4 łyżki ostrej musztardy
- Pęczek natki pietruszki
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- Majeranek, sól, pieprz do smaku
- Smalec do smażenia
Przepis na śląską kartoflankę wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na smalcu.
- Boczek i żeberka włóż go garnka, zalej wodą tak, by zakrywała mięso. Gotuj na małym ogniu przez około pół godziny.
- Do garnka z mięsem wrzuć włoszczyznę i cebulę.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj wywar, aż składniki będą miękkie.
- W międzyczasie kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż.
- Żeberka i boczek wyjmij z garnka, pokrój drobno. Z wywaru wyciągnij włoszczyznę.
- Mięso wrzuć z powrotem do zupy, dodaj podsmażoną kiełbasę.
- Zagotuj wywar, dodaj śmietanę zmieszaną z musztardą.
- Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Czytaj także: Włosi dodają to do pączków. Efekt? Palce lizać!
Kartoflankę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz także: Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl