Śledzie po cygańsku są przyrządzone w doskonałym pomidorowym sosie. Będą doskonałym pomysłem na jedno z dań na święta Bożego Narodzenia.
Śledź po cygańsku. Sposób przygotowania:
- 1/2 kg śledzi
- 2 cebule
- 3 ogórki konserwowe
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu łagodnego, 1,5 łyżki octu, 1,5 łyżeczki cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej.
Śledź po cygańsku. Sposób przygotowania:
- do garnka włóż wszystkie składniki sosu
- gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, następnie odstaw na bok i wystudź
- śledzie wymocz w wodzie przez około godzinę, a następnie osusz ręczniczkiem papierowym
- rybę pokrój na mniejsze kawałki na mniejsze kawałki
- cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie
- ogórki konserwowe zetrzyj na tarce o dużych oczkach
- wymieszaj śledzie z ogórkami, cebulą i sosem pomidorowym
- dopraw do smaku solą oraz pieprzem
- przed podaniem odstaw śledzie na co najmniej kilka godzin do lodówki
Czytaj także: Ta zupa to hit. Sycące i rozgrzewające danie w 20 minut
Zobacz także: Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl