Śledzie można przygotować na wiele sposobów, w oleju, w occie, na słodko i pikantnie. Magda Gessler podzieliła się przepisem na niezawodne śledzie w oleju. Przepis jest bardzo prosty. Dzięki selerowi, cebuli i przyprawom śledzie będą aromatyczne i pyszne w smaku.
Czytaj także: Przepis na najlepszy zimowy napój. Tylko trzy składniki
Przepis na śledzie w oleju Magdy Gessler. Składniki:
- 6 filetów ze śledzia (najlepiej w oleju)
- szklanka oleju rzepakowego lub lnianego
- 1/4 szklanki octu
- 1 cebula biała duża
- 1 seler naciowy
- łyżeczka musztardy rosyjskiej
- gorczyca
- sok z 2 cytryn
- sól
- pieprz
- cukier
- olej lubczykowy
- liść laurowy
- 2 lub 3 kulki ziela angielskiego
Czytaj także: Świąteczne ciasto pomarańczowe. Dla zabieganych
Przepis na śledzie w oleju Magdy Gessler. Wykonanie:
- cebulę pokój w piórka
- ocet z cukrem zagotuj w garnku, dodaj liść laurowy, pieprz świeżo mielony, ziele angielskie, musztardę, gorczycę i odrobinę pokrojonej cebulki
- seler naciowy pokrój bardzo drobno i dodaj do miski z surową cebulą, dopraw pieprzem
- dodaj odrobinę oleju ze śledzi, sok z 2 cytryn i sól
- gorący ocet przelej przez sitko do cebuli
- sparzoną cebulkę dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i olejem lubczykowym
- płaty śledziowe pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu
- łyżeczką nakładaj sparzoną cebulę z selerem na każdy kawałek śledzia
- śledzie udekoruj selerem, olejem lubczykowym, pieprzem i cebulką dymką
Zobacz także: Sposób na pyszne śledzie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl