Warto od czasu do czasu wprowadzać nowości nawet do najstarszych, powtarzanych przez pokolenia przepisów. Drobny twist odświeży świąteczne menu i zaskoczy bliskich zebranych przy wigilijnym stole. W tym roku dobrą propozycją może być zmiana w sposobie przyrządzania tradycyjnych śledzi. Zamiast olejem, mlekiem czy octem potraktujmy je... piwem.
Śledziowe koreczki w piwie. Potrzebne składniki:
- 10 filetów śledziowych
- 2 butelki (1 litr) ulubionego piwa o tradycyjnym smaku, bez słodkich dodatków
- liście laurowe (kilka sztuk)
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- cebula
Śledziowe koreczki w piwie. Sposób przyrządzania:
- Piwo wlej do wysokiego garnka z dodatkiem przypraw. Doprowadź do wrzenia, gotując na małym ogniu, ale pilnuj, aby nie wykipiało.
- Gdy zacznie intensywnie pachnieć od przypraw. Zdejmij z ognia lub gazu i pozostaw do wystygnięcia.
- Filety w zależności od sposobu serwowania koreczków pokrój na drobniejsze kawałki (u nas wychodzą średnio 3-4 porcje z jednego fileta)
- Przygotuj duży słoik (najmniej litrowy lub większy). Wyparz go dokładnie. Następnie, gdy wystygnie, układaj wewnątrz warstwami kawałki śledzia na przemian z solidnymi krążkami cebuli.
- Słoik ze śledziami zalej wywarem piwnym. Odstaw na 12-18 godzin.
- Z tak moczonych śledzi przygotuj sałatkę lub koreczki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl