"Vánoční štola" to tradycyjny świąteczny chlebek, przypominający nieco strucle. W Czechach to stały bywalec bożonarodzeniowych stołów. Przepisem na to wspaniałe ciasto podzieliła się na Instagramie Helena Vondráčková.
Czytaj także: Śledź po cygańsku. Idealny na wigilijny stół
Słodki chlebek wg Helena Vondráčkovej. Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- 1 kg mąki pszennej
- 150 g cukru
- 380 g miękkiego masła
- Opakowanie cukru waniliowego
- 80 g drożdży
- 60 g obranych i startych migdałów
- 380 g rodzynek
- 130 g kandyzowanych owoców
- Skórka cytrynowa
- Szczypta soli
Czytaj także: Wigilijna zupa grzybowa. Przepis Magdy Gessler
Słodki chlebek wg Helena Vondráčkovej. Sposób przygotowania:
- Na początek zrób rozczyn z drożdży - rozkrusz je w misce i wymieszaj z łyżką cukru, dodaj letnie mleko, 3 łyżki mąki, przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Wymieszaj w misce mąkę, cukier, masło i drożdże, rodzynki, kandyzowane owoce i migdały oraz skórkę cytrynową. Wyrób na gładką masę i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto ugnieć jeszcze raz, a następnie rozwałkuj na kształt prostokąta.
- Ciasto złóż na trzy równe części i ułóż jedną na drugiej, lekko dociskając brzegi.
- Piecz na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przed około 45 minut.
- Ciasto posyp cukrem i cukrem waniliowym.
Jak zdradziła piosenkarka, ciasto można trzymać w folii nawet przez 3 tygodnie. Smacznego!
Zobacz także: Przepis na szybki i prosty sernik z czterech składników
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl