Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Słodkie racuchy za małe pieniądze. Ten przepis ma prawie 100 lat!

2

Na co dzień placki z ziemniaków kojarzą nam się wyłącznie z samymi plackami ziemniaczanymi, serwowanymi najczęściej na słono. W szkolnych stołówkach i barach mlecznych można było je zamówić w towarzystwie cukru i kwaśnej śmietany. Jednak ten przepis pokazuje, że placki z ziemniaków mogą wyglądać zupełnie inaczej.

Słodkie racuchy za małe pieniądze. Ten przepis ma prawie 100 lat!
Zrobisz je z ziemniaków, ale to nie placki tylko racuszki! (Pixabay)

Racuszki z gotowanych ziemniaków przede wszystkim są delikatniejsze ze względu na odpowiednie rozdrobnienie ziemniaków. Nie musimy ich trzeć, jak w przypadku placków ziemniaczanych. Do tego możemy je serwować zarówno na słodko, jak i na słono. W czasach międzywojennych ziemniaki były powszechnie dostępne i dania z ich użyciem przygotowywała każda gospodyni, która dbała o domowy budżet. Ponieważ było to warzywo, podobnie jak obecnie, stosunkowo tanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Obłędna zupa gyros. Treściwa i bardzo rozgrzewająca

Racuszki z gotowanych ziemniaków - składniki:

  • 5 ugotowanych ziemniaków (wybierz odmianę o zwartej konsystencji),
  • łyżka masła,
  • łyżka gęstej śmietany,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • smalec do smażenia

Racuszki z gotowanych ziemniaków - sposób przygotowania:

  • Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
  • Oddzielamy żółtka od białek.
  • 2 łyżki masła ucieramy dokładnie z żółtkami i cukrem. Dodajemy łyżkę śmietany. Mieszamy i dodajemy pianę z białek.
  • Kładziemy łyżką na rozgrzany na patelni smalec. Smażymy z dwóch stron aż się zarumienią.
  • Układamy racuchy na półmisku, posypujemy grubo cukrem i podajemy z kwaśną śmietaną

i gotowe! Jeśli jesteście fanami słonej kuchni - zamiast śmietany i cukru wybierzcie swój ulubiony sos. Istnieje też inna alternatywa, chociaż nieco bardziej pracochłonna: w momencie robienia ciasta na racuchy dodajecie do niego uprzednio podsmażone na patelni cebulkę i boczek. To będzie bardzo sycące, ale też zdecydowanie bardziej kaloryczne danie.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić