Racuszki z gotowanych ziemniaków przede wszystkim są delikatniejsze ze względu na odpowiednie rozdrobnienie ziemniaków. Nie musimy ich trzeć, jak w przypadku placków ziemniaczanych. Do tego możemy je serwować zarówno na słodko, jak i na słono. W czasach międzywojennych ziemniaki były powszechnie dostępne i dania z ich użyciem przygotowywała każda gospodyni, która dbała o domowy budżet. Ponieważ było to warzywo, podobnie jak obecnie, stosunkowo tanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Racuszki z gotowanych ziemniaków - składniki:
- 5 ugotowanych ziemniaków (wybierz odmianę o zwartej konsystencji),
- łyżka masła,
- łyżka gęstej śmietany,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- smalec do smażenia
Racuszki z gotowanych ziemniaków - sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- 2 łyżki masła ucieramy dokładnie z żółtkami i cukrem. Dodajemy łyżkę śmietany. Mieszamy i dodajemy pianę z białek.
- Kładziemy łyżką na rozgrzany na patelni smalec. Smażymy z dwóch stron aż się zarumienią.
- Układamy racuchy na półmisku, posypujemy grubo cukrem i podajemy z kwaśną śmietaną
i gotowe! Jeśli jesteście fanami słonej kuchni - zamiast śmietany i cukru wybierzcie swój ulubiony sos. Istnieje też inna alternatywa, chociaż nieco bardziej pracochłonna: w momencie robienia ciasta na racuchy dodajecie do niego uprzednio podsmażone na patelni cebulkę i boczek. To będzie bardzo sycące, ale też zdecydowanie bardziej kaloryczne danie.