Mleczne kosteczki to przepis pochodzący prosto z Azji. Bazą jest oczywiście mleko i mąka ryżowa oraz ziemniaczana. Do tego oczywiście cukier, a cała reszta zależy od twoich upodobań. Można dodać kilka kropel ulubionego olejku aromatycznego, kolorowe barwniki, matchę czy kakao.
Czytaj także: Zupa czosnkowa. Pomysł na jesienny obiad
Przepis na mleczne kostki. Składniki:
- 20 g mąki ryżowej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- kilka kropel olejku waniliowego lub cukier wanilinowy (opcjonalne)
Przepis na mleczne kostki. Wykonanie:
- Na patelnię pokrytą teflonem wysyp obie mąki, cukier, sól, zamieszaj
- Wlej mleko i postaw patelnię na najmniejszym palniku na średnim ogniu
- Przez cały czas mieszaj mleko drewnianą łyżką do momentu, aż masa zacznie gęstnieć
- Masa powinna nabrać gumowej konsystencji, a brzegi patelni powinny być czyste, wszystko powinno zebrać się w jedną kulę
- Jeszcze ciepłą masę przełóż na talerz i na nim uformuj szpatułką prostokąt
- Gdy przestygnie, włóż na 30 minut do lodówki
- Pokrój na kosteczki
- Przed podaniem możesz posypać kakao, cukrem pudrem lub matchą
Zobacz także: Bułeczki z jabłkami. Idealne na drugie śniadanie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl