Przepis, na małosolne "na sucho" jest w sieci już od kilku lat. Zaczęli promować go Rosjanie, ale pomysł podchwyciły też inne państwa, w tym Polska. Ogórki przyrządza się bardzo szybko, a w dodatku są gotowe do spożycia już następnego dnia.
Czytaj także: Przepis Magdy Gessler. Wyjątkowe kotlety lwowskie
Małosolne. Potrzebne składniki:
- woreczki foliowe strunowe
- 1 kg ogórków gruntowych
- kawałek korzenia chrzanu
- łyżka soli morskiej sól morska
- gałązka kopru (najlepiej z kwiatem)
- kilka ząbków czosnku
- ziarna gorczycy i pieprzu
- liść chrzanu, wiśni lub porzeczki (opcjonalnie. Można pominąć ten krok, jednak liście nadadzą charakterystyczny posmak ogórkom)
Czytaj także: Makłowicz zdradził przepis na wyjątkowo proste tiramisu
Małosolne. Sposób przygotowania:
- ogórki dokładnie myjemy
- wkładamy do woreczków strunowych (układamy ogórki dość ciasno)
- między ogórki wkładamy koper, chrzan i czosnek (około 2 ząbki na woreczek)
- dodajemy wybrane liście
- do worka dosypujemy gorczycę, pieprz i sól i szczelnie zamykamy woreczek
- woreczek wkładamy na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy go i przez kolejną dobę trzymamy w temperaturze pokojowej
- jeśli przygotujesz ogórki rano to powinny być gotowe już wieczorem
Zobacz także: Sprawdzony przepis na wyjątkowe szaszłyki z wątróbką w boczku
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: