Przepis ten pochodzi ze Słowacji. To zwykły makaron na słodko, który dzięki swojej prostocie jest naprawdę smaczny. Jeszcze lepiej będzie smakować z domowym makaronem, a przepis na niego podaliśmy tutaj: Przepis Magdy Gessler na domowy makaron. O wiele lepszy niż sklepowy!
Przepis na makaron z makiem. Składniki:
- porcja makaronu tagliatelle
- szczypta soli
- mak
- cukier puder
- masło
Przepis na makaron z makiem. Wykonanie:
- Makaron ugotuj ze szczyptą soli zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (możesz użyć też domowego makaronu)
- Łyżkę maku rozgnieć na drobno w moździerzu
- Do maku dodaj cukier puder i trzyj jeszcze chwilę
- Makaron odcedź, przepłucz zimną wodą
- W rondelku rozpuść łyżkę masła, mieszaj je, by nie zrobiło się brązowe
- Makaron ułóż na talerzu, zalej roztopionym masłem
- Wierzch makaronu posyp cukrem pudrem z makiem
Czytaj także: Niemcy zajadają się tą sałatką. Idealna do obiadu
Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl