Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Smaczne i proste do zrobienia. Anielskie oczy są idealne na świąteczny stół!

13

Pierniczki mogą niebawem stracić pozycję lidera na świątecznym stole. Te kruche ciasteczka są przepyszne, a do tego przyrządzisz je raz-dwa. Dzięki dodaniu do nich domowych przetworów będą miały niepowtarzalny smak.

Smaczne i proste do zrobienia. Anielskie oczy są idealne na świąteczny stół!
Anielskie oczy są bardzo proste do przyrządzenia (Pixabay)

Anielskie oczy są jednymi z najprostszych przepisów na świąteczne ciasteczka. Idealnie nadają się do kawy czy herbaty. Dodatek konfitury lub dżemu dodaje im uroku. A dzięki bardzo łatwej recepturze w ich przyrządzaniu mogą pomagać Ci dzieci - to idealna zabawa dla całej rodziny!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na świąteczną granolę

Anielskie oczy - składniki:

  • 200 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • pół opakowania cukru waniliowego,
  • jajko,
  • 200 g mąki,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • dżem truskawkowy (lub inny domowy dżem),
  • konfitura śliwkowa,
  • starta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy,
  • cukier puder do posypania.

Anielskie oczy - sposób przyrządzenia:

  • Masło dokładnie utrzyj z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Masa powinna być jednolita i delikatna.
  • Następnie dodaj jajko, skórkę z pomarańczy bądź cytryny i ponownie utrzyj masę.
  • Kolejnym krokiem jest przesianie do całości mąki pszennej i ziemniaczanej. Rób to stopniowo cały czas mieszając. Następnie zagnieć ciasto za pomocą rąk.
  • Z przygotowanego ciasta uformuj mniejsze kawałki o wielkości orzecha włoskiego w kształcie kulek.
  • Wszystkie mniejsze kawałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz i zrób mały otwór, w którym umieścisz dżem lub konfiturę.
  • Ciasto umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku (tryb góra-dół) i piecz przez około 10 minut.
  • Po upieczeniu ostudź ciastka, a następnie posyp cukrem pudrem.

I gotowe! Anielskie oczy można zjeść od razu po przyrządzeniu. Na później - najlepiej, jeśli przechowacie je w szczelnie zamkniętym słoiku, bądź puszce.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić