Anielskie oczy są jednymi z najprostszych przepisów na świąteczne ciasteczka. Idealnie nadają się do kawy czy herbaty. Dodatek konfitury lub dżemu dodaje im uroku. A dzięki bardzo łatwej recepturze w ich przyrządzaniu mogą pomagać Ci dzieci - to idealna zabawa dla całej rodziny!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Anielskie oczy - składniki:
- 200 g masła,
- 150 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- pół opakowania cukru waniliowego,
- jajko,
- 200 g mąki,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- dżem truskawkowy (lub inny domowy dżem),
- konfitura śliwkowa,
- starta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy,
- cukier puder do posypania.
Anielskie oczy - sposób przyrządzenia:
- Masło dokładnie utrzyj z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Masa powinna być jednolita i delikatna.
- Następnie dodaj jajko, skórkę z pomarańczy bądź cytryny i ponownie utrzyj masę.
- Kolejnym krokiem jest przesianie do całości mąki pszennej i ziemniaczanej. Rób to stopniowo cały czas mieszając. Następnie zagnieć ciasto za pomocą rąk.
- Z przygotowanego ciasta uformuj mniejsze kawałki o wielkości orzecha włoskiego w kształcie kulek.
- Wszystkie mniejsze kawałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz i zrób mały otwór, w którym umieścisz dżem lub konfiturę.
- Ciasto umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku (tryb góra-dół) i piecz przez około 10 minut.
- Po upieczeniu ostudź ciastka, a następnie posyp cukrem pudrem.
I gotowe! Anielskie oczy można zjeść od razu po przyrządzeniu. Na później - najlepiej, jeśli przechowacie je w szczelnie zamkniętym słoiku, bądź puszce.
Czytaj także: Piernik babci Kasi bez miodu. Do tego błyskawiczny!