Kluski leniwe jak sama nazwa wskazuje są banalnie proste do zrobienia. Serowe kluseczki możesz podawać z podsmażaną na maśle bułką tartą, a także z warzywnymi lub mięsnymi dodatkami. W każdym wydaniu smakują wybornie, jak u babci.
Przepis na kluski leniwe. Składniki:
- 2 jajka
- 500 g twarogu
- pół szklanki mąki
- cukier waniliowy
- sól
- masło
- bułka tarta
Przepis na kluski leniwe. Wykonanie:
- białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę
- do miski wrzuć twaróg i rozgnieć go widelcem
- dodaj żółtka, mąkę, szczyptę soli i cukier wanilinowy
- ugnieć na gładką masę, dodaj białka i wymieszaj
- z ciasta uformuj wałeczki i potnij na małe równe części
- kluseczki wrzuć do wrzątku i gotuj przez chwilę do czasu wypłynięcia na powierzchnię
- podawaj z bułką tartą podsmażaną na maśle
Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl