Mamałyga to danie pochodzące z Rumunii, chociaż popularne jest niemal w całej Europie. Przygotowywane z myślą o dzieciach, choć dorośli też mają do niej słabość. Składa się z prostych i łatwo dostępnych składników. Można wzbogacić ją o ulubione dodatki - orzechy, owoce czy słodkie sosy. Podajemy przepis na jedną porcję, ale proponujemy podwoić składniki. Mamałyga potrafi wciągnąć!
Czytaj także: Przepis na fuczki. Placki z kiszonej kapusty
Przepis na mamałygę. Składniki:
- 25 dag kaszki kukurydzianej,
- 750 ml mleka lub wody wymieszanej z mlekiem,
- 1 łyżki masła,
- szczypta soli.
Przepis na mamałygę. Wykonanie:
- Zagotuj mleko;
- Dodaj kaszkę kukurydzianą i sól;
- Gotuj ok. 30 minut na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając;
- Na koniec dodaj masło, wymieszaj dokładnie do jego rozpuszczenia.
Zobacz także: Pyszny makaron z sosem pieczarkowym. Prosty sposób na lekki posiłek
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl