Przetwory w czasie zimy bywają zbawienne. Słoiki z zawartością pełną witamin pomagają przetrwać pochmurne i zimne dni. I nie muszą to być tylko zupy czy dżemy. Idealne do słoików są także sałatki. A ta z zielonych pomidorów jest wyjątkowo łatwa do przyrządzenia!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zimowa sałatka z zielonych pomidorów - składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów,
- 3 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- pół szklanki octu,
- 2 szklanki wody,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżka soli,
- przyprawy: ziele angielskie, gorczyca, pieprz w ziarnkach, liście laurowe
Czytaj także: Sałatka à la Big Mac. Zaskoczysz wszystkich gości
Zimowa sałatka z zielonych pomidorów - sposób przyrządzenia:
- Pomidory umyj i pokrój w plastry o grubość maksymalnie pół centymetra, choć mogą być cieńsze.
- Wrzuć do miski, zasyp łyżką soli, wymieszaj i zostaw na 12 godzin.
- Następnie odlej sok z pomidorów, obierz i pokrój cebulę w piórka, przelej gorącą wodą i dodaj do pomidorów, po czym wymieszaj.
- Przygotuj umyte i suche słoiki – około 5 słoiczków o objętości 300 – 350 ml, do każdego wrzuć pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarnka pieprzu, ziarnko ziela angielskiego i listek laurowy.
- Nałóż do słoików pomidory wymieszane z cebulą i zalej wrzącą zalewą, w której wmieszaj wodę z octem, cukrem i olejem. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez kwadrans
Czytaj także: Przepis na tatar Anny Lewandowskiej. Oto cały sekret
i gotowe! Smak sałatki jest słodko-kwaśny. Jeśli chcemy, żeby nie była tak słodka - wystarczy dodać mniej cukru. Sałatka sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs, ale także wytrawnych gofrów czy naleśników. W przypadku dwóch ostatnich warto też zadbać o odpowiedni sos, jak chociażby śmietanowy czy czosnkowy. Jeśli chodzi o mięso, to sałatka najlepiej wypadnie na tle sosu własnego lub sosu pieczeniowego.
Czytaj także: Domowy smalec. Już nigdy nie zrobisz go inaczej