Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Smak lata zamknięty w słoiku. To sałatka idealna na tę porę roku!

3

Zielone pomidory dla wielu z nas są niedojrzałe i niejadalne. Zazwyczaj nie mamy pojęcia, czy można je w jakikolwiek sposób przygotować. Tymczasem są one twardsze i bardziej zwarte od tych czerwonych, dzięki czemu łatwiej coś z nich przyrządzić. Poniżej podpowiadamy przepis na sałatkę - idealną na zimowy czas!

Smak lata zamknięty w słoiku. To sałatka idealna na tę porę roku!
Zielone pomidory też są bardzo smaczne, zwłaszcza w roli przetworów (Pixabay, Wagner Anne)

Przetwory w czasie zimy bywają zbawienne. Słoiki z zawartością pełną witamin pomagają przetrwać pochmurne i zimne dni. I nie muszą to być tylko zupy czy dżemy. Idealne do słoików są także sałatki. A ta z zielonych pomidorów jest wyjątkowo łatwa do przyrządzenia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przetwory na zimę z ogórków. Takich przepisów jeszcze nie znasz

Zimowa sałatka z zielonych pomidorów - składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół szklanki octu,
  • 2 szklanki wody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżka soli,
  • przyprawy: ziele angielskie, gorczyca, pieprz w ziarnkach, liście laurowe

Zimowa sałatka z zielonych pomidorów - sposób przyrządzenia:

  • Pomidory umyj i pokrój w plastry o grubość maksymalnie pół centymetra, choć mogą być cieńsze.
  • Wrzuć do miski, zasyp łyżką soli, wymieszaj i zostaw na 12 godzin.
  • Następnie odlej sok z pomidorów, obierz i pokrój cebulę w piórka, przelej gorącą wodą i dodaj do pomidorów, po czym wymieszaj.
  • Przygotuj umyte i suche słoiki – około 5 słoiczków o objętości 300 – 350 ml, do każdego wrzuć pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarnka pieprzu, ziarnko ziela angielskiego i listek laurowy.
  • Nałóż do słoików pomidory wymieszane z cebulą i zalej wrzącą zalewą, w której wmieszaj wodę z octem, cukrem i olejem. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez kwadrans

i gotowe! Smak sałatki jest słodko-kwaśny. Jeśli chcemy, żeby nie była tak słodka - wystarczy dodać mniej cukru. Sałatka sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs, ale także wytrawnych gofrów czy naleśników. W przypadku dwóch ostatnich warto też zadbać o odpowiedni sos, jak chociażby śmietanowy czy czosnkowy. Jeśli chodzi o mięso, to sałatka najlepiej wypadnie na tle sosu własnego lub sosu pieczeniowego.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić