Sezon na papierówki trwa w najlepsze, warto więc wykorzystać go, póki jeszcze można. Te owoce są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe, a w dodatku idealnie nadają się do przetworów. Tzw. leniwe papierówki, czyli pasteryzowane w całości, zimą będą swoim smakiem przenosić do ciepłych, letnich dni. Dla takiego efektu warto spędzić chwilę w kuchni.
Przepis na leniwe papierówki. Potrzebne składniki
- 1,5 kg papierówek - jak najmniejszych, zdrowych, bez uszkodzeń. Najlepiej prosto z drzewa, spady nie są polecane. Ewentualnie mogą być też inne jabłka
- 8 łyżek cukru
- Woda
Czytaj także: Fit nutella ze śliwek. Zdrowy i pyszny krem czekoladowy
Przepis na leniwe papierówki. Sposób przygotowania
- Przygotuj 4 słoiki o pojemności 900 ml
- Jabłka dokładnie umyj, nie obieraj i nie usuwaj ogonków
- Słoiki wypełnij do pełna jabłkami, a następnie do każdego słoika wsyp po dwie łyżki cukru
- Jabłka zalej wodą z kranu i zakręć słoiki
- Słoiki przełóż do dużego garnka z wrzącą wodą i pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania
- Słoiki wyjmij i ostudź
Leniwe papierówki przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu, np. w spiżarce. Tak przygotowane mogą stać nawet przez wiele miesięcy i wciąż będą świeże i pyszne. Smacznego!