Zacierki to drobne kluseczki, które przede wszystkim dodaje się do zup. Mogą być także doskonałym śniadaniem. Podane z mlekiem i dodatkami dają energię na długi czas. Ich wykonanie jest bardzo proste i wystarczy zaledwie kilka składników, które z pewnością każdy ma w domu.
Zacierki. Potrzebne składniki:
- 1 l mleka
- 100 g mąki tortowej
- 1 jajko
- odrobina soli
- 50 ml wody
- opcjonalnie: cukier, cynamon
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zacierki. Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- zacznij od przygotowania ciasta: w misce połącz jajko, wodę i mąkę
- wszystkie składniki dobrze wymieszaj, najpierw łyżką, a później rękami
- po wyrobieniu ciasta przez kilka minut odłóż je na bok
- do garnka wlej litr mleka, dodaj odrobinę soli i postaw na średnim ogniu
- gdy mleko zacznie się gotować ze średnią intensywnością
- weź ciasto i zacznij je ścieramy na tarce z dużymi oczkami wprost do garnka
- mieszaj wszystko, co jakiś czas, a gdy zacierki zaczną wypływać na wierzch, garnek zdejmij z ognia
- na koniec doprawiamy wszystko cukrem i przelewamy do miseczki
- jako dodatek można także użyć cynamonu
Gotowe. Smacznego! Zacierki mogą być także wykorzystane w zupach np. warzywnej. Przyrządź ciasto w ten sam sposób i zetrzyj je prosto do garnka z zupą. Aby zacierki nie rozgotowały się za mocno, dodaj je dopiero pod koniec gotowania.