Smażoną śmietanę na pewno pamiętają nasze mamy, babcie i prababcie, z pewnością przepis na nią nadal można znaleźć w niejednym starym zeszycie. Niestety to danie odeszło do lamusa, zupełnie niesłusznie. Jest naprawdę pyszne i ma wiele zastosowań.
Smażoną śmietanę można podawać zamiast smażonej cebulki czy skwarek do pierogów, najróżniejszych klusek, kopytek, czy nawet ziemniaków. Ma lekko kwaskowy, przypominający twaróg smak ze słodką, maślaną nutą.
Przepis na smażoną śmietaną. Potrzebne składniki:
- 400 g śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 18 proc.
- łyżka masła
- szczypta soli
Przepis na smażoną śmietaną. Sposób przygotowania"
- Masło roztop na patelni na wolnym ogniu
- Gdy masło będzie gorące, podkręć nieco ogień, na patelnię wlej całą śmietanę i energicznie mieszaj. Nie przejmuj się, gdy zacznie pryskać
- Po paru chwilach śmietana zgęstnieje i zacznie robić się grudkowata. Zmniejsz wówczas ogień i smaż jeszcze przez chwilę, dalej mieszając
Śmietana będzie gotowa do spożycia, kiedy przybierze apetyczny, złocisty kolor. Jeśli chcesz, by śmietana miała bardziej płynną konsystencję, dodaj do smażenia więcej masła. Smacznego!