Ten tradycyjny hiszpański deser może wydawać się nieco nietypowy, ale jest naprawdę przepyszny. Chrupiąca panierka Leche Frita skrywa cudowne, słodkie i kremowe wnętrze. Hiszpanie często zajadają się nim w Wielkanoc. Może warto w tym roku urozmaicić świąteczny stół tym pysznym frykasem?
Leche Frita - smażone mleko: potrzebne składniki
- 3 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 litr mleka
- 1 laska cynamonu
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Mielony cynamon do dekoracji
Czytaj także: Sernik taty Ani Starmach - idealny na Wielkanoc
Leche Frita - smażone mleko: sposób przygotowania
- Wymieszaj w misce skrobię kukurydzianą, cukier i połowę mąki.
- Dodaj 1 szklankę mleka i wymieszaj
- Pozostałe mleko podgrzej na średnim ogniu w dużym rondlu, aż zacznie bulgotać
- Zdejmij z ognia i dodaj laskę cynamonu i wanilię. Wymieszaj i odstaw na 5 minut
- Powoli wlej odcedzone podgrzane mleko do miski z mąką i mieszaj, aż wszystko się połączy
- Przenieś wszystko do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina znacznie zgęstnieje (co najmniej 15 minut)
- Duże naczynie duże naczynie do pieczenia wysmaruj dobrze oliwą i przelej do niego masę
- Przykryj folią lub papierem i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aż się zestali
- Schłodzoną mieszaninę wyjmij z naczynia i pokrój na małe kwadraty. Podgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu
- Ubij jajka w małej misce. Pozostałą mąkę przełóż do innej miski
- Każdy kawałek masy zanurz najpierw w jajach, a następnie w mące
- Smaż przez około minutę z każdej strony, aż panierka zmieni kolor na złoty.
- Ostudź na ręczniku papierowym, a następnie obtocz w cukrze i cynamonie
Smażone mleko można podawać gorące, świeżo po przygotowaniu, albo w temperaturze pokojowej. Świetnie komponuje się z lodami. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl