"Tostomlet" to połączenie tosta i omleta. Jest sycącym pomysłem na śniadanie. A smak? Naprawdę pyszny, po prostu palce lizać. Przy okazji, jeśli masz resztki chleba, możesz je w kreatywny sposób wykorzystać i nie marnować jedzenia.
Przepis na "tostomleta". Składniki:
- 2 jajka rozmiar M
- 1 łyżka mleka 2%
- 2 kromki chleba tostowego pszennego
- 2 plasterki żółtego sera
- 2 plasterki wędliny
- 2 plasterki pomidora
- szczypta soli i pieprzu
- masło do posmarowania chleba
- masło lub olej do smażenia
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Przepis na "tostomlet". Wykonanie:
- Jajka rozbełtać w miseczce z łyżką mleka, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, wylać jajka.
- Na środek omleta położyć dwie kromki chleba, posmarować je masłem od góry.
- Kiedy jajka się zetną, obrócić na drugą stronę – chleb znajdzie się pod spodem.
- Na odwrócony omlet (widoczna część chleba) położyć ser, wędlinę i pomidora – kolejność według uznania.
- Nakryć to częścią omleta, który odstaje od chleba.
- Przełożyć jedną z kromek tak, jakby miała być złożona kanapka.
- Połóż na patelnie i podrumień trochę pieczywo. Podawać na gorąco.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl