Przepis na chrupiące podudzia z kurczaka jest bardzo prosty w wykonaniu. Przed smażeniem należy kurczaka przez chwilę gotować w mleku, dzięki temu będzie on miękki i soczysty w środku. Pamiętaj, że kurczaka możesz przyprawić w dowolny sposób, a do panierki możesz użyć także bułki tartej lub płatków kukurydzianych.
Przepis na soczysty kurczak panierowany. Potrzebne składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- pół szkl. mleka
- 2 jajka
- pół szkl. mąki
- pieprz
- sól
- papryka słodka
- papryka ostra
Czytaj także: Ciasto Kinder Bueno. Szybkie i bez pieczenia
Przepis na soczysty kurczak panierowany. Sposób wykonania:
- umyj pałki z kurczaka w zimnej wodzie, nie zdejmuj skórki
- podudzia włóż do garnka lub głębokiej patelni, zalej mlekiem i odrobiną wody i gotuj pod przykryciem ok 15-20 minut
- po tym czasie wyjmij je i ostudź
- w jednej misce wymieszaj mąkę z przyprawami, po ok. pół łyżeczki pieprzu, soli i papryki
- w osobnej miseczce roztrzep jajka
- ugotowane podudzia mocz w jajku a później obtaczaj w mące z przyprawami
- kurczaka smaż na głębokim i rozgrzanym oleju na złocisty kolor
- podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i surówką lub sosem
Zobacz także: Prosty sposób na śniadanie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl