Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Małgorzata Badur | 

Solisz tak ziemniaki? Ten błąd popełnia wiele osób

36

Solenie ziemniaków to czynność, która wydaje się banalna, ale jej odpowiednie wykonanie może znacząco wpłynąć na jakość gotowanych potraw. Dowiedz się, jak i kiedy najlepiej solić ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe.

Solisz tak ziemniaki? Ten błąd popełnia wiele osób
Kiedy solić ziemniaki? (Adobe Stock)

Gotowanie ziemniaków to jedna z najprostszych i najczęstszych czynności w kuchni. Choć może się wydawać, że nie można tu popełnić błędu, to niepoprawne solenie może wpłynąć na smak i teksturę ziemniaków. Warto więc poznać kilka podstawowych zasad, które mogą w tym pomóc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ciepłe lody jak dawniej. Smak dzieciństwa w sam raz na chłodnie dni

Kiedy solić ziemniaki?

Jedną z najczęstszych wątpliwości dotyczących gotowania ziemniaków jest moment dodania soli. Specjaliści radzą, by sól dodawać, dopiero gdy woda zacznie się gotować. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że sól dodana na tym etapie szybko się rozpuszcza, co pozwala uniknąć osadów na garnkach.

Ponadto późniejsze solenie nie tylko chroni garnki, ale i sprzyja oszczędzaniu energii. Słona woda dłużej się zagotowuje, co prowadzi do większego zużycia prądu lub gazu.

Ilość soli dodać do ziemniaków?

Istotną kwestią jest także ilość soli dodawanej do ziemniaków. Najlepsza proporcja to dwie łyżeczki soli na trzy litry wody. Taka ziemniaki nie wyjdą ani zbyt słone, ani mdłe.

Stosowanie odpowiednich proporcji soli pomaga również zachować faktyczny smak ziemniaków oraz ich wartości odżywcze. Dzięki temu nasze posiłki są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowe. Nie trzeba być wybitnym kucharzem, by zauważyć, jak ilość soli wpływa na ostateczny rezultat potrawy.

Skutki błędnego solenia

Dodanie soli do zimnej wody może prowadzić do różnych problemów. Pierwszym z nich jest wydłużenie czasu gotowania, co bezpośrednio wpływa na wzrost rachunków za prąd lub gaz. Wynika to z faktu, że słona woda potrzebuje więcej czasu na osiągnięcie temperatury wrzenia niż woda bez soli.

Nieodpowiednie solenie nie kończy się jednak tylko na tym. Regularne dodawanie soli do zimnej wody może powodować powstawanie osadów, które trudniej usunąć z powierzchni garnków, a w długiej perspektywie może prowadzić do ich korozji. Garnki wykonane z metalu są szczególnie podatne na ten problem.

Odpowiednie solenie ziemniaków to więcej niż tylko kwestia smaku. To także sposób na oszczędność i zachowanie jakości naszych naczyń kuchennych. Kluczem jest dodawanie soli do wrzącej wody oraz przestrzeganie zalecanych proporcji.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kalisz: 5-latek wjechał w samochód i zaginął. Dramatyczny apel policji
Absurdalne zachowanie Świątek. Przegrała i okazała brak szacunku wobec trenera
Czeska alpejka wybudzona ze śpiączki farmakologicznej. Co z jej stanem zdrowia?
Na jego pole spadł fragment rakiety Falcon. "Pieniądze by się przydały"
Zaufanie do Zełenskiego wciąż wysokie. Kijowski Instytut Socjologii: słowa Trumpa to manipulacja
Podsyp tym rododendrony. Wiosną będą uginać się od kwiatów
Sepsa, a nawet śmierć. Tym dla pacjentów onkologicznych mogą się skończyć niewyleczone zęby
Tak przedłużysz świeżość wędzonej ryby. Prosty sposób
"Druga armia świata". Oto, kogo Rosjanie wysyłają na front
Odkrycie chińskich naukowców. Pomoże przetrwać wybuch nuklearny?
Dodaj do ciasta na pączki. Wyjdą miękkie i puszyste
Twierdzi, że jest Madeleine McCann. Polka zatrzymana. Prawnik zabrał głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić