Sos aioli, czyli właściwie czosnkowy majonez, wywodzi się z Prowansji i nazywany jest tam dosłownie "prowansalskim masłem". Pasuje dosłownie do wszystkiego - frytek, pieczonych warzyw, mięsa, burgerów czy zapiekanek. Przygotujesz go w jedną chwilę - wszystkie składniki wystarczy wrzucić do blendera i idealny sos gotowy.
Czytaj także: Śniadanie 2 w 1. "Tostomlet" robi furorę na Instagramie
Przepis na sos aioli. Potrzebne składniki
- 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Przepis na sos aioli. Sposób przygotowania
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Włóż do misy blendera razem z musztardą, sokiem z cytryny, żółtkami, solą i pieprzem.
- Olej wymieszaj z oliwą w osobnym naczyniu.
- Blender ustaw na średnie obroty, zacznij blendować żółtko z przyprawami, jednocześnie cienkim strumykiem wlewaj powoli olej wymieszany z oliwą.
- Blenduj, aż składniki dobrze się połączą, tworząc idealnie gładką masę.
Czytaj także: Schabowy w nowej wersji. Sznycel po bawarsku
Sos aioli gotowy. Jeśli wyjdzie za gęsty, można rozrzedzić go odrobiną ciepłej wody. Najlepiej smakuje w ciągu 24 godzin od przygotowania, ale w szczelnym pojemniku można przechowywać go około tygodnia w lodówce. Smacznego!