Ukraińskie placki ziemniaczane jada się na śniadanie, obiad lub jako przekąskę. Ta odsłona wyśmienitego dania schodzi z talerzy jak świeże bułeczki. Dlatego uprzedzamy... Lepiej od razu przygotuj więcej smakowitych derunów!
Ukraińskie placki ziemniaczane. Składniki na deruny
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ukraińskie placki ziemniaczane. Jak przygotować deruny?
- Na tarce o małych oczkach należy zetrzeć wcześniej obrane ziemniaki.
- Po odsączeniu wody dodajemy do nich startą cebulę, jajko oraz mąkę.
- Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Placki smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
- W Polsce placki ziemniaczane są podawane z kleksem kwaśnej śmietany, natomiast w Ukrainie usmażone deruny częściej smaruje się śmietaną i twarogiem, układa warstwami w glinianym garnku oraz zapieka w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
- Ser można również zastąpić grzybami duszonymi w śmietanie.
Tak przygotowane deruny ucieszą podniebienia wszystkich smakoszy!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: