Jeśli zalega ci wczorajszy chleb (zwykły pszenny lub tostowy), bułki, czy chałka, mamy na to sposób. Przygotuj pyszny, delikatny i kremowy deser we francuskim stylu. Z prostych składników da się wyczarować prawdziwe niebo dla podniebienia. Pudding najlepiej smakuje z karmelem i bakaliami, są jednak tacy, którzy wolą klasyczną wersję z cukrem pudrem i świeżymi owocami. Jeszcze inni obleją go obficie śmietaną z cukrem. Czego dusza zapragnie!
Pudding z chleba. Składniki:
- Bochenek chleba pszennego, tostowego lub większa chałka
- 8 jajek
- 1 l tłustego mleka
- 3 łyżki miodu
- ekstrakt waniliowy
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżka startej skórki z pomarańczy
Pudding z chleba. Wykonanie:
- Jajka wbij do miski, dodaj mleko, miód, ekstrakt waniliowy, skórkę pomarańczy, sól
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką
- Pieczywo pokrojone w kromki (najlepiej grubsze) ułóż w naczyniu żaroodpornym
- Kromki zalej przygotowaną wcześniej masą
- Dociśnij dokładnie pieczywo tak, by w całości pokryło się mlekiem z jajkami
- Naczynie żaroodporne połóż na większej blasze, do której wlejesz wodę, by podczas pieczenia mogła parować
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
- Po tym czasie wyjmij z piekarnika blachę z wodą, a z naczynia zdejmij folię aluminiową
- Piecz kolejne 45 minut
- Podawaj z cukrem pudrem, owocami, bakaliami, sosem klonowym, słodką śmietaną lub z karmelem
Zobacz także: Chleb zapiekany z serem. Świetny sposób na czerstwe pieczywo
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl