Smażone pieczarki z cebulą to znany klasyk. Da się jednak je trochę ulepszyć, by smakowały lepiej niż zwykle. Doskonałe jako dodatek do obiadu, smażonego mięsa na grillu lub samodzielna przekąska.
Przepis na smażone pieczarki. Składniki:
- 50 g masła
- cebula
- 250 g małych pieczarek
- 70 ml białego wytrawnego wina
- tymianek
- pietruszka suszona
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- parmezan
Przepis na smażone pieczarki. Wykonanie:
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną drobno cebulkę
- Gdy cebula się zeszkli dodaj pieczarki, smaż dopóki pieczarki nie zaczną nabierać złotego koloru
- Zalej pieczarki białym winem, wymieszaj
- Dodaj tymianek i pietruszkę
- Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj na patelnię
- Dopraw solą i pieprzem
- Wierzch posyp startym parmezanem
Zobacz także: Pasztet z pieczarek
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl