Kapusta wigilijna inaczej? To nie tylko doskonały farsz do pierogów, ale i do tarty. Przepis jest banalny, a efekt wielu może się spodobać. Chrupiące kruche ciasto świetnie pasuje do kapusty.
Przepis na tartę z kapustą wigilijną. Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 10 dag grzybów suszonych
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki
- żółtko
- szczypta soli
Przepis na tartę z kapustą wigilijną. Wykonanie:
- Kapustę zagotuj z zielem angielskim i liściem laurowym, by wyparowała z niej woda, mieszaj, by się nie przypaliła
- Grzyby zalej gorącą wodą, gdy zmiękną posiekaj
- Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni
- Cebulę i grzyby dodaj do kapusty, wymieszaj, dopraw
- Z zimnego masła, mąki, żółtka i szczypty soli zagnieć kruche ciasto
- Blaszkę do do tarty posmaruj masłem, obsyp mąką, wyłóż ciastem
- Na ciasto połóż kapustę
- Przykryj pozostałą częścią ciasta, możesz pokroić je w paski i klasycznie ułożyć na krzyż
- Piecz w 200 stopniach ok. 20 min.
Czytaj także: Przepis na ogórkową. Sposób siostry Anastazji
Zobacz także: Przepis na domowy bigos. Zachwycisz rodzinę
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl