Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Sprawdzony wakacyjny przepis. Ryba lepsza niż nad morzem

5

Masz ochotę na wakacyjne danie, ale do urlopu jeszcze daleko? Ten przepis musisz wypróbować już teraz, bo ta ryba jest lepsza niż nad morzem! To prawdziwe niebo w gębie!

Sprawdzony wakacyjny przepis. Ryba lepsza niż nad morzem
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ryba lepsza niż nad morzem? To możliwe? Okazuje się, że tak! Nie potrzebujesz do tego wiele czasu i składników z kosmosu. Zastosuj się do tego przepisu i ciesz się wakacjami w swojej kuchni już dzisiaj. Smacznego!

Chrupiąca panierka, soczysty środek i prawdziwie słony posmak Bałtyku. Kojarzy wam się to z wakacjami? Nam bardzo. I właśnie dlatego, nie ma na co czekać. Szczególnie że ryby są źródłem kwasów tłuszczowych, które doskonale wpływają na nasze zdrowie.

Do ryby możesz dodać inne pyszności wedle uznania. Doskonale sprawdzi się zestaw znany z nadmorskich kurortów - ryba podana z frytkami i surówką, ale nic się nie przejmuj, jeśli jesteś na diecie.

A że, jak to się mówiło, rybka lubi pływać, dobrze sprawdzą się do niej napoje wyskokowe. Jest więc idealnym daniem do przygotowania na garden party wśród znajomych lub sąsiadów.

Przepis na rybę lepszą niż nad morzem. Składniki:

  • 400 g fileta z białej morskiej ryby
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 ml zimnego jasnego piwa
  • 10 g proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przepis na rybę lepszą niż nad morzem. Wykonanie:

  • Na początku filety rybne dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Doprawiamy je solą i pieprzem. Nie zaszkodzi skropić ich również sokiem z cytryny.
  • Tak przygotowaną rybę odstawiamy na kilkanaście minut.
  • W tym czasie przesiąknie ona smakiem przypraw.
  • Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia.
  • Mieszankę stopniowo wzbogacamy o zimne piwo.
  • Składniki łączymy ze sobą przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Trzeba robić to delikatnie. W przeciwnym wypadku ciasto straci na swojej puszystości.
  • Kawałki ryby obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy je w cieście.
  • Tak przygotowane frykasy umieszczamy na rozgrzanym oleju.
  • Smażymy je z obu stron na złocisty kolor.
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
"Smok Kampinoski". Niezwykły okaz w Parku Narodowym
Wprowadzono wysokie opłaty w polskich górach. Zła wiadomość dla narciarzy
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić