Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Sprawdzony wakacyjny przepis. Ryba lepsza niż nad morzem

5

Masz ochotę na wakacyjne danie, ale do urlopu jeszcze daleko? Ten przepis musisz wypróbować już teraz, bo ta ryba jest lepsza niż nad morzem! To prawdziwe niebo w gębie!

Sprawdzony wakacyjny przepis. Ryba lepsza niż nad morzem
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ryba lepsza niż nad morzem? To możliwe? Okazuje się, że tak! Nie potrzebujesz do tego wiele czasu i składników z kosmosu. Zastosuj się do tego przepisu i ciesz się wakacjami w swojej kuchni już dzisiaj. Smacznego!

Chrupiąca panierka, soczysty środek i prawdziwie słony posmak Bałtyku. Kojarzy wam się to z wakacjami? Nam bardzo. I właśnie dlatego, nie ma na co czekać. Szczególnie że ryby są źródłem kwasów tłuszczowych, które doskonale wpływają na nasze zdrowie.

Do ryby możesz dodać inne pyszności wedle uznania. Doskonale sprawdzi się zestaw znany z nadmorskich kurortów - ryba podana z frytkami i surówką, ale nic się nie przejmuj, jeśli jesteś na diecie.

A że, jak to się mówiło, rybka lubi pływać, dobrze sprawdzą się do niej napoje wyskokowe. Jest więc idealnym daniem do przygotowania na garden party wśród znajomych lub sąsiadów.

Przepis na rybę lepszą niż nad morzem. Składniki:

  • 400 g fileta z białej morskiej ryby
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 ml zimnego jasnego piwa
  • 10 g proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przepis na rybę lepszą niż nad morzem. Wykonanie:

  • Na początku filety rybne dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Doprawiamy je solą i pieprzem. Nie zaszkodzi skropić ich również sokiem z cytryny.
  • Tak przygotowaną rybę odstawiamy na kilkanaście minut.
  • W tym czasie przesiąknie ona smakiem przypraw.
  • Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia.
  • Mieszankę stopniowo wzbogacamy o zimne piwo.
  • Składniki łączymy ze sobą przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Trzeba robić to delikatnie. W przeciwnym wypadku ciasto straci na swojej puszystości.
  • Kawałki ryby obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy je w cieście.
  • Tak przygotowane frykasy umieszczamy na rozgrzanym oleju.
  • Smażymy je z obu stron na złocisty kolor.
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 23.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje prokremlowski propagandysta. Sam zgłosił się do służby
Zmiany w rosyjskiej armii. Generał zgrupowania "Południe" zdymisjonowany
Tak skakali Polacy w Lillehammer. Wyniki nasuwają wnioski
Brutalnie pobili dwie osoby w Skorzęcinie. Policja publikuje ich wizerunki
Dotarli do sąsiadów Karola Nawrockiego. Tak o nim mówią na osiedlu
Listy egzekucyjne Rosji. Ukraińscy nauczyciele i duchowni wśród celów
Opolskie: w bazach ZUS coraz mniej Ukraińców. Przybywa natomiast Kolumbijczyków
ISW: rosyjski atak Oriesznikiem miał przestraszyć Zachód i Ukrainę
Nie będzie szybkiej kolei na linii Poznań-Berlin? "Niemcy nie są zainteresowani"
14-letnia Natalia nie żyje. Żałoba po tragicznym wypadku w Parszowie
Ponad połowa Polaków w ostatnich latach odwiedziła jarmark świąteczny
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić